Renovatie Mans Kapbaarg 2014

In november 2014 is het gerenoveerde mozaïek in de Mans Kapbaargtunnel officieel geopend. Het mozaïek is 500 meter lang en het grootste in Nederland.

manskapbaarg4
manskapbaarg5
manskapbaarg6
manskapbaarg2
manskapbaarg1
manskapbaarg7
MansKapbaarg

In 1992 ergerde Kees Witsenburg, oprichter van Stadsherstel zich aan de tunnel aan de Wierdensestraat. Die verloederde, graffiti ontsierde de muren. Hij kreeg het idee er een mozaïek op aan te brengen en daarop het verhaal van Mans Kapbaarg te vertellen.

Hij benaderde Ineke Pezie, docent aan de voormalige DEVA vakschool . Die pakte het op en tientallen studenten van de opleiding werkten er van 1993 tot 2001 aan.

Helaas bleken de gebruikte materialen niet weerbestendig. De platen rotten weg, het materiaal liet los. Het zag er slecht uit.

Stadsherstel heeft toen een nieuwe stichting in het leven geroepen om de tunnel te renoveren. Miel Westenberg, Johan van Loo en Jan Voskamp vormden het bestuur. Restauratie werd geschat op 600.000 euro. Jan Voskamp wist dat door slim te calculeren en bedrijven te motiveren in natura te betalen, terug te brengen tot 200.000 euro. De gemeente werd benaderd en wethouder Theo Schouten stelde 100.000 euro ter beschikking. De rest is bijeengebracht door donateurs, serviceclubs en fondsen.

In het atelier van kunstenaar Iwan Veneman – de enige in het project die betaald werd – hebben vanaf het najaar van 2010 een veertiental vrijwilligers hard gewerkt om de verrotte panelen te vervangen waarbij de originele afbeeldingen als leidraad dienden. De nieuwe panelen zijn van robuuster materiaal. Er zijn regels aan bevestigd die zorgen voor ventilatie. Het mozaïek is nog niet helemaal af, de opgangen moeten nog gedaan worden maar daar is op dit moment (2017) geen geld voor.

Mans Kapbaarg was een Twentse jongeman die met een aantal kameraden allerlei avonturen beleefde. Hij wordt de grootste ‘leugenbuul’ van Twente genoemd en zijn schepper is G.B.Vloedbeld.

In de tunnel is het als een stripverhaal weergegeven.  Hij moest het leger van Napoleon in en trok met diens  leger naar Spanje, dat is te zien aan de zuidkant van de tunnel.

De andere kant toont de barre tocht naar Rusland.

 

 

 

Overzicht projecten